- Video-app TikTok overweegt zijn bedrijfsstructuur te wijzigen om tegemoet te komen aan alle verwijten over te nauwe banden met de Chinese overheid.
- Mogelijk komt er een hoofdkantoor buiten China en worden meerdere onafhankelijk directeuren aangesteld, meldt The Wall Street Journal.
- President Donald Trump zei eerder deze week een verbod op TikTok te overwegen ‘als vergelding voor het coronavirus’.
De onder jongeren populaire videoapp TikTok denkt aan een wijziging van de bedrijfsstructuur om zijn critici te paaien. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.
In meerdere landen klinken verwijten steeds luider dat de app te nauwe banden heeft met de Chinese overheid via zijn Chinese moederbedrijf ByteDance.
Zo zou TikTok persoonlijke gegevens van zijn gebruikers met de Chinese regering kunnen delen. De nieuwe Chinese veiligheidswet voor Hongkong waarmee Beijing zijn grip op de stadstaat heeft verstevigd, gooide de afgelopen tijd alleen maar meer olie op het vuur.
Een van de mogelijkheden waar TikTok naar kijkt, is om meerdere onafhankelijke directeuren aan te stellen. Daarnaast worden de opties onderzocht voor een hoofdkantoor dat buiten China gevestigd zou moeten zijn, aldus de bronnen.
Momenteel heeft TikTok geen eigen hoofdkantoor. De Amerikaanse topman Kevin Mayer werkt vanuit het Amerikaanse Los Angeles. Eerder werden Londen, Dublin en Singapore als mogelijke vestigingsplaatsen genoemd. Gesprekken over een eventuele verkoop van TikTok worden naar verluidt niet gevoerd.
Snelle groei tijdens coronacrisis
TikTok won de afgelopen tijd aan populariteit, omdat veel mensen thuis opgesloten zaten met hun telefoons vanwege de coronapandemie. In het eerste kwartaal downloadden 315 miljoen gebruikers de app, een recordaantal in een kwartaal. Daarmee zijn 2,2 miljard mensen al gebruiker van TikTok.
In de Verenigde Staten is het sommige ambtenaren verboden om de app te downloaden, uit vrees dat gevoelige gegevens kunnen uitlekken. President Trump zei eerder deze week een verbod te overwegen op TikTok, maar dan als "vergelding voor het coronavirus". Hij geeft China de schuld voor de snelle verspreiding van de besmettelijke longziekte Covid-19.
Vorige maand werd bekend dat Europese privacytoezichthouders de app onder de loep nemen, waaronder de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens. Er zijn onder andere zorgen over de bescherming van de privacy van kinderen en jongeren.